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Regulations for Part B of the Individuals with Disabilities Education Act (IDEA) were published 
in the Federal Register on August 14, 2006, and became effective on October 13, 2006. In 
addition, supplemental Part B regulations were published on December I, 2008, and became 
effective on December 31, 2008. Since publication of the regulations, the Oftlce of Special 
Education and Rehabilitative Services (OSERS) in the U.S. Department of Education 
(Department) has received requests for clarification of some of these regulations. This is one of 
a series of question and answer (Q&A) documents prepared by OSERS to address some of the 
most important issues raised by requests for clarification on a variety of high-interest topics. 
Each Q&A document will be updated to add new questions and answers as important issues 
arise, or to amend existing questions and answers as needed. 

OSERS issues this Q&A document to provide States, State educational agencies (SEAs). local 
educational agencies (LEAs), parents, and other stakeholders with information regarding the 
IDEA requirements relating to individualized education programs (IEPs), evaluations, and 
reevaluations. This Q&A document represents the Department's current thinking on this topic. 
It does not create or confer any rights for or on any person. This guidance does not impose any 
requirements beyond those required under applicable law and regulations. This Q&A document 
supersedes the Department's guidance, entitled: Questions and Answers on Individualized 
Education Programs (IEPs), Evaluations and Reevaluations, Revised June, 2010. 

Generally, the questions and corresponding answers presented in this Q&A document required 
interpretation of the IDEA and its implementing regulations; the answers are not simply a 
restatement of the statutory or regulatory requirements. The responses presented in this 
document generally are informal guidance representing the interpretation of the Department of 
the applicable statutory or regulatory requirements in the context of the specific facts presented 
and are not legally binding. The Q&As in this document are not intended to be a replacement for 
careful study of the IDEA and its implementing regulations. The IDEA, its implementing 
regulations, and other important documents related to the IDEA and the regulations are found at 
http:/ /iclea.ed.gov I explore/view/.Pf%2Croot%2Cregs%! C. 

If you are interested in commenting on this guidance, please e-mail your comments to 
OSE.RSguidancecommcnts(i/Jed.gov and include lEPs, Evaluations and Reevalnations in the 
subject of your e-mail, or write to us at the f(Jllowing address: Ruth Ryder, U.S. Department of 
Education, Potomac Center Plaza, 550 12'11 Street, SW, room 4108, Washington, DC 20202. 

http:OSE.RSguidancecommcnts(i/Jed.gov
http:iclea.ed.gov


Questions and Answers on Individualized Education Programs (IEPs)\ Evaluations~ and Reevaluations 

A. Transfer of Students with IEPs from One Public Agency to a New Public 
Agency 

Authority: 

Question A-1: 

Answer: 

The requirements for IEPs for students who transfer from one public 
agency to a new public agency within the same school year arc tound in 
34 CFR §300.323(e), (f), and (g). The requirements governing parental 
consent for initial evaluations are found in 34 CFR §300.300(a). 

What if a student whose IEP has not been subject to a timely annual 
review, but who continues to receive special education and related 
services under that IEP, transfers to a new public agency in the same 
State? ls the new public agency required to provide a t1·ee appropriate 
public education (F APE) from the time the student arrives? 

If a child with a disability who received special education and related 
services pursuant to an IEP in a previous public agency (even if that public 
agency failed to meet the annual review requirements in 34 CFR 
§300.324(b)(l)(i)) transfers to a new public agency in the same State and 
enrolls in a new school within the same scbool year, the new public 
agency (in consultation with the parents) must, pursuant to 34 CFR 
§300.323(e), provide FAPE to the child (including services comparable to 
those described in the child's !EP from the previous public agency), until 
the new public agency either (I) adopts the child's IEP from the previous 
public agency; or (2) develops, adopts, and implements a new IEP that 
meets the applicable requirements in 34 CFR §§300.320 through 300.324. 

Question A-2: 

Answer: 

What options are available when an out-of-state transfer student cannot 
provide a copy of his/her IEP, and the parent identifies the "comparable'· 
services that the student should receive? 

The regulations in 34 CFR §300.323(g) require that, to facilitate the 
transition for a child described in 34 CFR §300.323(e) and (f)--

(1) the new public agency in which the child enrolls must take 
reasonable steps to promptly obtain the child's records, including the IEP 
and supporting documents and any other records relating to the provision 
of special education or related services to the child, from the previous 
public agency in which the child was enrolled, pursuant to 34 CFR 
§99.3l(a)(2); and 

(2) the previous public agency in which the child was enrolled 
must take reasonable steps to promptly respond to the request from the 
new public agency. 
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After taking reasonable steps to obtain the child's records from the public 
agency in which the child was previously enrolled, including the IEP and 
supporting documents and any other records relating to the provision of 
special education or related services to the child, if the new public agency 
is not able to obtain the IEP from the previous public agency or from the 
parent, the new public agency is not required to provide special education 
and related services to the child pursuant to 34 CFR §300.323(1). 

Even if the parent is unable to provide the child's lEP from the previous 
public agency, if the new puhlic agency decides that an evaluation is 
necessary because it has reason to suspect that the child has a disability, 
nothing in the IDEA or its implementing regulations would prevent the 
new public agency from providing special education services to the child 
while the evaluation is pending, subject to an agreement between the 
parent and the new public agency. However, if the child receives special 
education services while the evaluation is pending, the new public agency 
still must ensure that the child's evaluation, which would be considered an 
initial evaluation, is conducted within 60 days of receiving parental 
consent for the evaluation or within the State-established timef1·amc within 
which the evaluation must be conducted, in accordance with 34 CFR 
§300.301(c)(l). Further, under 34 CFR §300.306(c)(l)-(2), if the new 
public agency conducts an eligibility determination and concludes that the 
child has a disability under 34 CFR §300.8 and needs special education 
and related services, the new public agency still must develop and 
implement an IEP for the child in accordance with applicable requirements 
in 34 CFR §§300.320 through 300.324 even though the child is already 
receiving special education services from the new public agency. 

If there is a dispute between the parent and the new public agency 
regarding whether an evaluation is necessary or the special education and 
related services that are needed to provide FAPE to the child, the dispute 
could be resolved through the mediation procedures in 34 CFR §300.506 
or, as appropriate, the due process procedures in 34 CFR §§300.507 
through 300.516. If a due process complaint requesting a due process 
hearing is filed, the public agency would treat the child as a general 
education student while the due process complaint is pending. 71 FR 
46540, 46682 (Aug. 14, 2006). 

Question A-3: Is it permissible for a public agency to require that a student with a 
disability who transfers from another State with a current IEP that is 
provided to the new public agency remain at home without receiving 
special education and related services until a new IEP is developed by the 
new public agency? 
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Answer: No. Under 34 CFR §300.323(f), if a child with a disability (who had an 
IEP that was in effect in a previous public agency in another State) 
transfers to a public agency in a new State, and enrolls in a new school 
within the same school year, the new public agency (in consultation with 
the parents) must provide the child with F APE (including services 
comparable to those described in the child's IEP from the previous public 
agency), until the new public agency (1) conducts an evaluation pursuant 
to 34 CFR §§300.304 through 300.306 (if determined to be necessary by 
the new public agency); and (2) develops and implements a new IEP, if 
appropriate, that meets the applicable requirements in 34 CFR §§300.320 
through 300.324. 

Thus, the new public agency must provide F APE to the child with a 
disability when the child enrolls in the new school in the public agency in 
the new State, and may not deny special education and related services to 
the child pending the development of a new IEP. 

Question A-4: 

AnSV'/er: 

What is the timeline for a new public agency to adopt an IEP from a 
previous public agency or to develop and implement a new IEP? 

Neither Part B of the IDEA nor the regulations implementing Part B of the 
IDEA establish timelines for the new public agency to adopt the child's 
IEP from the previous public agency or to develop and implement a new 
IEP. However, consistent with 34 CFR §300.323(e) and (f), the new 
public agency must take these steps within a reasonable period of time to 
avoid any undue interruption in the provision of required special education 
and related services. 

Question A-5: 

Answer: 

What happens if a child with a disability who has an IEP in etrect transfers 
to a new public agency or LEA in a different State and the parent refi.1ses 
to give consent for a new evaluation? 

Under 34 CFR §300.323(t), if a child with a disability (who has an lEP in 
effect) transfers to a public agency in a new State, and enrolls in a new 
school within the same school year, the new public agency (in consultation 
with the parents) must provide the child with FAPE (including services 
comparable to those described in the child's IEP from the previous public 
agency), until the new public agency (I) conducts an evaluation pursuant 
to §§300.304 through 300.306 (if determined to be necessary by the new 
public agency); and (2) develops and implements a new IEP, if 
appropriate, that meets the applicable requirements in §§300.320 through 
300.324. Nothing in 34 CFR §300.323(£) would preclude the new public 
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agency in the new State from adopting the IEP developed for the child by 
the previous public agency in another State. If the new public agency 
determines that it is necessary to conduct a new evaluation, that evaluation 
would be considered an initial evaluation because the purpose of that 
evaluation is to determine whether the child qualifies as a child with a 
disability and to determine the educational needs of the child. 71 FR 
46540, 46682 (Aug 14, 2006). The public agency must obtain parental 
consent for such an evaluation in accordance with 34 CFR §300.300(a). 
However, 34 CFR §300.300(a)(3)(i) provides that if a parent does not 
provide consent for an initial evaluation, or fails to respond to a request to 
provide consent, the new public agency may, but is not required to. pursue 
the initial evaluation by utilizing the Act's consent override procedures, if 
permissible under State law. The Act's consent override procedures arc 
the procedural safeguards in subpart E of34 CFR Part 300 and include the 
mediation procedures under 34 CFR §300.506 or the due process 
procedures under 34 CFR §§300.507 through 300.516. 

Because the child's evaluation in this situation is considered an initial 
evaluation, and not a reevaluation, the stay-put provision in 34 CFR 
§300.518(a) does not apply. The new public agency would treat the 
student as a general education student and would not be required to 
provide the child with comparable services if a due process complaint is 
initiated to resolve the dispute over whether the evaluation should be 
conducted. 71 FR 46682. Also, 34 CFR §300.300(a)(3)(ii) is clear that 
the public agency does not violate its obligation under 34 CFR §§300.1 1 1 
and 300.301 through 300.31 1 (to identify, locate, and evaluate a child 
suspected of having a disability and needing special education and related 
services) if it declines to pursue the evaluation. Similarly, if the parent 
does not provide consent for the new evaluation and the new public 
agency docs not seek to override the parental refusal to consent to the new 
evaluation, the new public agency would treat the student as a general 
education student. 
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