
 

Equitable Services to Non-Public 
Schools 
Carryover Request under the Every Student Succeeds Act 

 Frequently Asked Questions 
Q: Is the LEA required to set-aside 
funds to provide equitable 
services to non-public schools? 
 
A: Yes.  After the LEA has initiated 
consultation with eligible non-
public schools and the non-public 
school chooses to participate in 
the LEA’s federal programs, the 
LEA must set-aside funds to 
provide services to the non-public 
school.  Services should be 
determined through consultation. 
 
Q:  What happens if the funds are 
not obligated in the year in which 
they are appropriated? 
 
A: The funds set aside to provide 
equitable services may be carried 
over and budgeted in the next 
funding year.    
 
Q:  How does the LEA report 
carryover? 
 
A: If a non-public school is unable 
to expend its equitable share of 
ESEA funds each year, the LEA will 
report carryover through the end 
of year report process, due 
annually by September 30. 

 

Requirements under the Every Student Succeeds Act 
Non-public schools are eligible to receive equitable services under Title I, Part A 
and Title VIII provisions of the Elementary and Secondary Education Act (ESEA), 
reauthorized as the Every Student Succeeds Act (ESSA).  Sections 1118(a)(4)(B) 
and 8401(a)(1)(B) require funds allocated to a local educational agency (LEA) for 
educational services and other benefits to eligible private school children, 
teachers and other educational personnel, and families to be obligated in the 
fiscal year for which the funds are received by the LEA.   

Guidance from the U.S. Department of Education 
The U.S. Department of Education released updated guidance in October 2019 
addressing changes to the equitable services requirements under ESSA, including 
the requirement to obligate funds in the year in which they are appropriated.  
The guidance reiterates that the purpose of the requirement is to ensure the 
funds set-aside for equitable services are supporting eligible students, teachers, 
families, and staff in a timely manner, and also emphasizes the importance of the 
consultation process in meeting this requirement.  

The U.S. Department of Education further clarifies that the requirement should 
be generally enforceable, but also acknowledges that LEAs providing equitable 
services as required in ESEA section 1117(a)(4)(B) generally should not significant 
carryover. ESEA does not prohibit carryover of funds for equitable services 
however, the LEA is required to consult with the appropriate non-public school 
officials regarding the option to carryover the funds. 

Equitable Services Carryover Request Process 
To ensure LEAs comply with the intent of the provisions within ESSA and to 
balance the need for flexibility in carrying over funds that have not yet been 
obligated, LEAs should, generally, be able to obligate the funds set-aside to 
provide equitable services to participating non-public schools in the year in which 
the funds are appropriated. 

• If the non-public school is unable to obligate funds within the funding 
year, the LEA must consult with the appropriate non-public school 
officials regarding the option to carryover the funds.  The LEA should 
discuss the feasibility of expending all funds in the following year, discuss 
timelines for ensuring funds are completely obligated and determine 
when unobligated funds will return to the LEA for redistribution. LEAs and 
non-public schools should also consider if the amount to be carried over 
would have a substantial impact on services to be provided in the subsequent year for each individual school 
within the context of local priorities.  

• In the event the non-public school elects to carryover funds in a given year, the funds will be carried over 
categorically and should support the equitable services to be provided to non-public school, as determined 
through consultation. 
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• In the event the non-public school declines to carryover funds that have not been obligated, the funds will 
revert to the LEA’s allocation and may be redistributed to the public schools. 

• In the event the non-public school elects to carryover funds in a given year and the funds are not obligated in 
the subsequent year, the funds will revert to the State and will not be reallocated to the LEA for distribution. 

Upon determining that the funds set-aside to provide equitable services to non-public schools will be carried over, 
the LEA must submit report and budget unused funds, categorically, in the following years Consolidated Application 
and report carryover funds through the end of year report process, due no later than September 30 annually. 

 

 

 
 

WHERE CAN I LEARN MORE?  

• Go to Equitable Services under the Every Student Succeeds Act for additional information. 
(www.cde.state.co.us/fedprograms/equitableservicescolorado)  

 

 

http://www.cde.state.co.us/fedprograms/equitableservicescolorado

	Equitable Services to Non-Public Schools
	Carryover Request under the Every Student Succeeds Act
	Requirements under the Every Student Succeeds Act


	WHERE CAN I LEARN MORE?

